вівторок, 14 червня 2011 р.

Виставка: Україна — Австрія: грані дотику

Австрію і Україну, особливо, Буковину, єднає не лише спільна історія, а й сучасність. В цьому можна ще раз переконатися, відвідавши виставку "Україна — Австрія: грані дотику", яка проходить в залі Чернівецького обласного краєзнавчого музею.

Під час урочистого відкриття виставки йшлося про спільну історію і зв’язки, які єднають дві країни у сучасності. Зокрема, про діяльність Міжнародного благодійного фонду "Серце для людей", який заснувала колишня кіцманчанка, а тепер — громадянка Австрії Оксана Твердохліб-Ульріх. Вона розповіла, що українці, які живуть в Австрії, теж докладаються до розвитку цієї країни. Зокрема, кіцманський художник Борис Твердохліб є автором понад 80 скульптур в натуральну величину різних доісторичних тварин.



Вони розташовані в популярному парку відпочинку Styrassic park на півдні Австрії. На виставці представлені численні банери з фотографіями парку динозаврів.

Кіцманський міський голова Сергій Булега подякував Оксані Твердохліб-Ульріх за те, що вона допомагає налагоджувати дружні зв’язки між нашим краєм і Австрією, займається благодійністю.

Зокрема, за підтримки мера Бад-Глайхенберга до 600-річчя нашого міста планується відновити пам’ятник цісарю Францу Йосипу, за часів якого Кіцмань отримав статус міста, була побудована залізниця, активно розвивалися культура і освіта.

Будівлі, зведені за часів Австро-Угорської імперії, і досі прикрашають затишні вулиці Кіцманя. Їх сучасні фото та збільшені зображення з поштових листівок кінця ХІХ — початку ХХ століття також представлені в музеї.





Експонати та матеріал про Буковину часів Австро-Угорщини підготувала для виставки вчителька історії Кіцманського ЗНЗ Орися Козьма. Про історичне минуле й сьогодення буковинського краю та Кіцманя розповіли присутнім десятикласники Кіцманського ЗНЗ.

А представники благодійного фонду "Серце для людей" з Австрії спеціально для цієї виставки передали порцеляновий сервіз з цісарського двору, старовинні вишивки, народий одяг та багато інших цікавих експонатів.


Зокрема, унікальну монографію історії Буковини, надруковану у Відні в ХІХ столітті.

Під час відкриття виставки також мали слово начальник відділу освіти райдержадміністрації Микола Харатін, директор Кіцманського ЗНЗ Борис Булега, заслужена артистка України Оксана Савчук.


Презентацію виставки супровод-жували виступи камерного квартету обласної філармонії та неперевершені глиницькі музики.

Немає коментарів:

Дописати коментар